۱۳۹۶ فروردین ۲۳, چهارشنبه

صفحه خبری



تایید حکم اعدام یک جوان ۲۱ ساله به اتهام "سب‌النبی"



در ایران دیوان عالی کشور حکم اعدام سینا دهقان، جوان ۲۱ ساله زندانی به اتهام سب النبی را تایید کرده است. این جوان به دلیل نوشتن مطالب انتقادی در شبکه‌های اجتماعی بازداشت و زندانی شده است.

کمپین بین‌المللی حقوق بشر در ایران می‌گوید حکم اعدام سینا دهقان که در شعبه اول دادگاه کیفری اراک صادر شده بود، در دیوان عالی کشور عینا تایید شده است. دادگاه کیفری اراک این جوان را به اتهام "سب‌النبی" به اعدام محکوم کرده است.

سینا دهقان در ۲۹ مهرماه ۱۳۹۴ در حالی که آخرین روزهای خدمت سربازی‌اش در پادگانی در تهران را می‌گذراند از سوی سپاه پاسداران بازداشت و به زندان اراک منتقل شده است. علت بازداشت او، نوشتن مطالب انتقادی در شبکه اجتماعی "لاین" بوده است.

کمپین بین‌المللی حقوق بشر در ایران به نقل از یک "منبع مطلع" می‌گوید سینا دهقان در هیچ یک از مراحل بازجویی، بازپرسی و دادگاه به وکیل انتخابی دسترسی نداشته و وکیل تسخیری که از طرف دادگاه انتخاب شده نیز به خوبی از او دفاع نکرده است. وکیل تسخیری هم‌چنین در اطلاع‌رسانی نسبت به وضعیت موکلش کوتاهی کرده است.

این گزارش در باره چگونگی بازداشت سینا دهقان می‌‌گوید: «سال ۱۳۹۴ وقتی سینا ۱۹ ساله و سرباز بوده، کمپینی در شبکه لاین برای سه روز به راه انداخته، در این کمپین ظاهرا مطالبی خلاف دین اسلام و قرآن منتشر می‌شده است... چهار روز مانده بود دوران سربازی‌اش تمام شود که ماموران حفاظت امنیت اراک به پادگان رفته و او را همانجا دستگیر کردند.»

این گزارش می‌افزاید، پس از بازداشت «او را به خانه‌اش بردند و خانه را تفتیش کردند. سینا همانجا مرتب گفته که اشتباه کرده و توبه می‌کند. ماموران به خانواده‌اش گفتند که فقط او را برای چند سوال و جواب می‌برند و چند روز بعد آزاد می‌شود اما الان نزدیک یک سال است که در زندان مانده است.»

وعده آزادی به حکم اعدام تبدیل شد

سینا دهقان در شعبه یک دادگاه کیفری اراک به اتهام سب‌النبی به اعدام و به اتهام توهین به رهبری به ۱۶ ماه حبس محکوم شد.

براساس گزارش کمپین بین‌المللی حقوق بشر، در بازجویی‌ها به سینا دهقان گفته‌اند که اگر زیر برگه‌ها را امضاء کند، اتهامات را بپذیرد و بعد توبه‌نامه بنویسد، بخشوده شده و آزاد خواهد شد. سینا نیز هر چه را که خواسته‌اند امضاء کرده و اتهام را به گردن گرفته است. او بعدتر گفته، همه اینها را به امید آزاد شدن امضا کرده است اما برایش حکم اعدام صادر کردند.

طبق ماده ۲۶۲ قانون مجازات اسلامی اگر شخصی به پیامبر اسلام توهین کند (سب‌البنی) مجازاتش اعدام خواهد بود. اما ماده۲۶۴ به صراحت می‌گوید اگر متهم در دادگاه اقرار کند که حرف‌های توهین‌آمیز را بر اساس عصبانیت، نقل قول یا سهو قلم زده است، حکم اعدام او به مجازات ۷۴ ضربه شلاق تبدیل می‌شود.

پرونده سینا دهقان، دو متهم دیگر نیز به نام‌های سحر الیاسی اهل تهران و محمد نوری اهل اراک دارد. سحر الیاسی نیز در تاریخ ۲۹ مهرماه ۱۳۹۴ در خیابان تجریش دستگیر شد و پس از یک روز به زندان مرکزی اراک منتقل شد.

محمد نوری مانند سینا دهقان به اتهام "سب‌النبی" به اعدام محکوم شده و سحر الیاسی به اتهام توهین به مقدسات هفت سال حبس گرفته است. حکم زندان خانم الیاسی در دادگاه تجدیدنظر به سه سال حبس کاهش یافته است.

***

ثبت ۲۳ هزار مورد کودک‌آزاری و همسرآزاری در ۱۰ ماه


طی ده ماه حدود ۱۲ هزار مورد کودک آزاری و ۱۱ هزار همسر آزاری به اورژانس اجتماعی سازمان بهزیستی اطلاع داده شده است. برآورد می‌شود تا ۲۰ درصد کودکان ایرانی دچار اختلال رفتاری باشند. 

حبیب‌الله مسعودی فرید، معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی می‌گوید از ابتدای سال جاری تا پایان بهمن ماه حدود ۱۵۰ هزار بار با بخش اورژانس این سازمان تماس گرفته شده که تعداد قابل توجهی از آنها به خودکشی، کودک‌آزاری و همسرآزاری اختصاص داشته است.

مسعودی فرید شنبه، ۱۴ اسفند به خبرگزاری ایلنا گفت: «تعداد موارد کودک‌آزاری اطلاع داده شده به اورژانس‌اجتماعی حدود ۱۲ هزار مورد و تعداد موارد همسرآزاری ۱۱ هزار مورد بوده است.»

او احتمال می‌دهد علت بالا بودن آمار موارد گزارش شده کودک‌آزاری، حساس‌تر بودن مردم نسبت به این مسئله باشد که با اطلاع از آن به‌سرعت از طریق سامانه ۱۲۳ موضوع را به اورژانس اجتماعی خبر می‌دهند، و احتمالا در مورد همسرآزاری آن را به حساب مشکلات خانوادگی و اختلاف‌های بزرگسالان می‌گذارند و در آنها کمتر دخالت می‌کنند.

به گفته‌ی مسعودی فرید در ده ماه نخست امسال همچنین در ارتباط با خودکشی ۴ هزار و ۵۰۰ تماس با اورژانس گرفته شده که در بسیاری از موارد مددکاران موفق شده‌اند از اقدام به خودکشی افراد جلوگیری کنند.

معاون اجتماعی سازمان بهزیستی با اشاره به اینکه خشونت علیه کودکان در همه کشورها وجود دارد به ایلنا گفت: «در ادبیات رایج در خصوص سوء رفتار با کودکان شایع‌ترین نوع را بی‌توجهی به کودکان، آموزش و بهداشت آنها، فقدان ارتباط عاطفی و بی‌محبتی نسبت به کودکان می‌دانند.»


کودک‌آزاری در قوانین جمهوری اسلامی و تا سال ۸۱ از جرایم خصوصی محسوب می‌شد و تنها پدر کودک می‌توانست از شخصی بیرون از خانواده که موجب آزار فرزند او شده شکایت کند.

کودک‌آزاری، جرم عمومی

حدود ۱۵ سال پیش به پیشنهاد انجمن حمایت از حقوق کودکان طرحی در دستور کار مجلس شورای اسلامی قرار گرفت و به تصویب رسید که مطابق آن آزار کودکان از مصادیق جرایم عمومی محسوب می‌شود و هر کس در جریان آن قرار بگیرد می‌تواند علیه مرتکب این کار شکایت کند یا مسئله را برای پیگیری به اطلاع نهادهای مسئول برساند.

به منظور حمایت از کودکان و نوجوانان لایحه‌ای نیز از سوی دولت تنظیم و به مجلس ارائه شده اما تکلیف آن با گذشت چندین سال هنوز نامشخص است.


معاون سازمان بهزیستی با ابراز نگرانی از این مسئله گفته است: «این لایحه به موضوع غفلت از کودکان به طور مفصل پرداخته است ولی هنوز مسیر جدی را طی نکرده و تاکنون تنها ۶ ماده آن در کمیسیون قضایی بررسی شده و راه زیادی دارد که در کمیسیون بررسی شده و به صحن مجلس بیاید.»

از سوی دیگر چنان که مسعودی فرید گفته اغلب مواردی که در ده ماه نخست سال به سامانه ۱۲۳ اصلاع داده شده مربوط به کودک‌آزاری جسمی از نوع شدید است و موارد دیگری مانند آزارهای روانی و روحی به طور معمول گزارش نمی‌شود.

این در حالی است که به گفته‌ی معاون سازمان بهزیستی تحقیر، توهین، پایمال کردن عزت نفس کودک و تبعیض همگی از موارد آزار روانی هستند و تاثیر سوء کودک‌‌آزاری‌های روانی می‌تواند از نوع جسمی آن به مراتب بیشتر باشد.

لایه‌های پنهان کودک‌آزاری

کودکان علاوه بر خانواده، در محیط‌های اجتماعی و آموزشی نیز با تهدیدهای متنوعی روبرو هستند که معمولا تنها خشن‌ترین موارد آنها مانند تنبه بدنی خشونت‌آمیز دانش‌آموزان بر ملا می‌شود.


آزار روانی کودکان می‌تواند پیامدهای مخربی بر شخصیت آنها داشته باشد و به اختلال‌های رفتاری شدیدی بینجامد که ظاهرا در میان کودکان ایران به طرز نگران‌کننده‌ای شایع است.

دکتر منصور بهرامی، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی بهشتی ۱۴ اسفند ماه در گفت‌وگو با خبرگزاری دولتی ایرنا اختلال رفتاری را یکی از بیماری‌های شایع در بین کودکان عنوان کرد و گفت: «بین ۱۵ تا ۲۰ درصد کودکان ایرانی دارای اختلالات رفتاری هستند.»





ماهنامه رهایی زن سری سوم شماره پنجاه و چهارم







هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر