۱۳۹۵ تیر ۱۰, پنجشنبه

گزارش حقوق بشر درایران


مرضیه آدمی فعال حقوق بشر و مدافع حقوق زنان 

همنوعان عزیزم من به عنوان یک زن ایرانی که یک عمر به شکلهای مختلف مورد ظلم قرار گرفته ام .این بار در مورد دو بانوی عزیز و فرهیخته و انساندوست که تابعیت کشورهای بریتانیا و کانادا را دارند و هیچگونه فعالیت سیاسی نداشته اند و فقط برای دیدار خانواده شان به ایران رفته اند به بهانه های ساختگی که کار همیشگی عوامل ظالم و زورگوی جمهوری دیکتاتور ایران  است دستگیر و راهی زندان کرده اند.

عفو بین الملل خواستار آزادی هما هودفر و نازنین زاغری رتکلیف شد

سازمان حقوق بشری عفو بین الملل خواهان آزادی “فوری و بدون قید و شرط” هما هودفر و  نازنین زاغری رتکلیف شده است.

به گزارش تارنگار حقوق بشر در ایران، خانم هودفر، استاد بازنشسته دانشکده مردم‌شناسی دانشگاه کونکوردیای کانادا، از اسفند ماه برای پژوهش و همچنین ملاقات خانواده‌اش به ایران رفته بود و بنا به گزارش‌ها از ۱۷ خرداد بازداشت شده است. نازنین زاغری رتکلیف، شهروند ایرانی-بریتانیایی هم بیش از دو ماه است که در بازداشت به سر می‌برد.

منابع رسمی اتهام خانم هودفر را اعلام نکرده‌اند اما گفته شده که او به “همکاری با یک دولت خارجی علیه جمهوری اسلامی ایران” متهم شده است.

خانم هودفر به غیر از تابعیت ایرانی، شهروندی کانادا و ایرلند را هم دارد و خانواده او از دولت‌های کانادا و ایرلند تقاضا کرده‌اند که برای آزادی او اقدام کنند.گفته شده که خانم هودفر سابقه یک بیماری شبکه اعصاب دارد و همچنین سکته مغزی کرده بوده و بازجویی‌ها حال او را وخیم کرده است.

الکس نیو، مدیر عفو بین‌الملل کانادا، گفته است: “بازداشت استاد محترم و برجسته‌ای مثل دکتر هما هودفر، تازه‌ترین نمونه از تلاش مقام‌های ایرانی برای هدف قرار دادن افراد و چهره‌های دانشگاهی برای انجام فعالیت‌های مسالمت‌آمیز خود در چارچوب آزادی بیان است.”


آقای نیو گفته بازداشت کسی که روی نابرابری‌های علیه زنان تحقیق می‌کرده “عمیقا نگران‌کننده” است.

ماموران ایرانی پاسپورت بریتانیایی گابریلا، فرزند دو ساله خانم زاغری را هم توقیف کرده‌اند و گابریلا، که تنها تابعیت بریتانیا را دارد، در ایران مانده است.

ریچارد رتکلیف، همسر خانم  نازنین زاغری و پدر گابریلا، در برنامه‌ای که برای طرح درخواست آزادی همسرش ترتیب داده شده بود، برای دخترش با اسکایپ آهنگ تولدت مبارک خواند. او همچنین کارت تبریکی برای دخترش به سفارت ایران در لندن برد.

بیش از ۷۵۹ هزار نفر طوماری را خطاب به دیوید کامرون، نخست وزیر بریتانیا، امضا کرده و خواهان مداخله او برای آزادی نازنین زاغری شده‌اند.

گفته می‌شود که خانم زاغری در ارتباط با “مسایل امنیت ملی” بازداشت شده و در سلول انفرادی نگهداری می‌شود.

نازنین زاغری رتکلیف، ۳۷ ساله، با بنیاد رویترز همکاری داشته و کار با بنیادهای خیریه فعالیت اصلی  او بوده است

در زندانهای مخوف ایران تعداد زیادی زنان ایرانی گرفتار این حکومت ظالم هستند.ولی  این سئوال پیش میاید که سازمان عفو بین الملل چرا توی چنین مواردی  اقدامی فوری و  قاطعانه برای نجات جان این  زنان آزادیخواه و روشنفکر  نمی کند ؟
.ما خواستار آزادی همه زنان سیاسی در بند حکومت دیکتاتوری آخوندی هستیم.

https://www.facebook.com/groups/hranaorg/

هما هودفر کیست و چرا بازداشت شد؟
هما هودفر»، استاد بازنشسته دانشکده مردم‌شناسی دانشگاه «کونکوردیا» شهر مونترال کانادا ۱۷ خرداد بازداشت شده است. این خبر را  خانواده اش اعلام کرده اند.

به گزارش تارنگار حقوق بشر در ایران به نقل از ایران وایر، او اوایل اسفند ماه سال گذشته برای دیدار با آن ها به ایران سفر کرده بود. چند روز پس از ورودش به ایران، بازداشت و بازجویی می شود. ۲۱ اسفند سال گذشته قصد داشت از ایران خارج شود ولی دو روز پیش از این اتفاق، ماموران سازمان اطلاعات سپاه پاسداران خانه ای که در آن بوده را مورد تفتیش قرار دادند، کلیه وسایلش، از جمله لپ‌تاپ، مدارک شناسایی، اوراق تحقیق، گوشی تلفن و تعدادی از کتاب‌های او را توقیف کردند و گفتند که ممنوع‌الخروج است. هما هودفر ۲۰ اسفند سال گذشته برای نخستین بار بازداشت می شود.

پس از بازداشت، دادسرای امنیت پس از چندین جلسه بازپرسی، برای هودفر ۱۰۰ میلیون تومان وثیقه تعیین می کند. خانواده اش وثیقه را تامین می کنند و او آزاد می شود. پس از آزادی، سازمان اطلاعات سپاه طی سه ماه گذشته بیش از ۱۰ بار او را احضار و بازجویی کرده است.
12خرداد طی یک تماس تلفنی از او می خواهند دوشنبه ۱۷ خرداد ماه به دادسرای اوین مراجعه کند. او می رود ولی  او را بازداشت و به زندان اوین منتقل می شود. زندانی شدن هودفر بدون اطلاع و اعلام قبلی انجام شده و به گفته اعضای خانواده‌اش، آن‌ها دسترسی به او ندارند.

هما هودفر که ۶۵ سالگی خود را پشت سر گذاشته، به بیماری اعصاب مبتلا است. او اخیرا سکته مغزی کرده که باعث شده دید وی تحت تاثیر قرار بگیرد. خانواده‌ هودفر با اشاره به این که او به خاطر فشارهایی که در این مدت تحمل کرده، وضعیت جسمی و روحی مناسبی ندارد،‌ اعلام کرده‌اند مسوولیت سلامت این استاد دانشگاه بر عهده دستگاه قضایی ایران است

.https://www.facebook.com/groups/hranaorg/

«کتایون هودفر»، خواهر هما، مهم‌ترین مساله را در شرایط فعلی، سلامت جسمانی او می‌داند: “ما الان به شدت نگرانیم، نه خانواده اجازه ملاقات با هما را دارد و نه وکیلش می‌تواند او را ببیند. او قبلا سکته مغزی کرده، تمام اعصاب و عضلات چشمش به خاطر بیماری تحت تاثیر گرفته، سردردهای مزمن دارد و همین الان نمی‌دانیم اگر در ماه رمضان به او آب ندهند، چه می‌شود. هما باید مرتب آب بنوشد”.

با وجود آن‌ که به اعضای خانواده هودفر گفته شده با اجازه رسمی می‌توانند با وی ملاقات داشته باشند اما به گفته کتایون، این امر عملی نشده و با وجود گرفتن مجوز، به آن ها گفته اند: “این خانم زندانی امنیتی است”.

در برخی خبرها آمده بود اتهام وی “همکاری با یک دولت خارجی علیه جمهوری اسلامی” عنوان شده است. کتایون هودفر این مساله را تکذیب می‌کند: “هما در بازجویی‌ها گفته است برای تحقیق نیامده و می‌خواسته خانواده‌اش را ببیند. قرار بوده که با خواهرش به مسافرت بروند. اگر پژوهش‌گری برای تحقیق به ایران می‌رود، باید مجوز داشته باشد و یک سال زمان بگذارد. مگر می‌شود در دو هفته، آن‌ هم بدون مجوز، کار تحقیقاتی انجام داد”؟

کتایون هودفر تاکید دارد خواهرش فردی دانشگاهی و آکادمیک است و اصلا سیاسی نیست. او هم چنین یادآور می‌شود: “برای کسی که ۴۰ سال کار آکادمیک کرده، هر اتفاقی درباره زنان می‌تواند جالب باشد اما به این معنا نیست که حتما این فرد برای کار تحقیقاتی به آن محل یا کشور رفته است”.

این اولین بار نیست که هودفر برای پژوهش یا دیدار با خانواده راهی ایران شده است. او بارها به ایران سفر کرده بود و آن‌طور که کتایون می‌گوید: “هما همیشه کسی بوده که به جمهوری اسلامی نگاهی کاملا منفی نداشت و حتی نکات مثبت رژیم را در نظر می‌گرفت. او به عنوان یک مردم‌شناس به مسایل نگاه می‌کرد نه یک کنش‌گر سیاسی”.

نسرین افضلی”، محقق و کنش‌گر حوزه زنان از جمله شاگردان هما هودفر است. وی فعالیت‌ها و دلایل سفر هما هودفر به ایران را چنین برشمرد: “مردم‌شناسی و اتنوگرافی با مشاهده سر و کار دارد و برای تحقیق و پژوهش باید فعالیت میدانی داشت. رفتن به جوامع مختلف برای مطالعه رفتارهای گوناگون امری رایج و بسیار بدیهی برای یک مردم‌شناس است اما حکومت ایران سال‌ها است نه تنها این عرصه را بر پژوهش‌گران داخلی تنگ کرده بلکه تلاش دارد پای محققان، روزنامه‌نگاران و کنش‌گران خارج از ایران را هم از ایران قطع کند. این هدف را هم با بازداشت و آزار آن‌ها و هرکس با این گروه در ارتباط است، به پیش می‌برد”.

حوزه اصلی تالیف و پژوهش‌های هودفر، وضعیت زنان، به ویژه در کشورهای اسلامی است. او سال‌ها در مصر زندگی و روی جامعه این جغرافیا مطالعه کرده است. اندونزی، افغانستان، پاکستان و دیگر کشورها نیز محور مطالعات او بوده اند. یکی از مهم ترین مطالعات و فعالیت‌های هودفر در خصوص سیاست کنترل جمعیت بوده که طی آن، بهورزان در روستاها به زنان آموزش جلوگیری از بارداری می‌دادند؛ سیاستی که طبق تحقیقات او بسیار موفق بود و تاثیر مهمی روی وضعیت زنان داشت.

بررسی قوانین متفاوت در کشورهای اسلامی، حجاب و مشکلات پناهجویان افغانستانی در ایران و دور از دسترس بودن اشتغال برای زنان از جمله سرفصل‌های پژوهش‌ها و تالیفات هما هودفر بوده است. او از جمله پایه‌گذاران سازمان «زنان و قوانین در جوامع مسلمان» است که ۲۰ سال از فعالیت‌ آن می‌گذرد؛ سازمانی که خود را “شبکه همبستگی بین‌المللی” معرفی می‌کند: “برای زنانی که زندگی آن ها به وسیله قوانین و آداب و رسوم برگرفته از اسلام شکل داده و یا اداره شده، اطلاعات تهیه و از آن ها حمایت می کند و برای آن ها فضای مشترک می سازد”.

در برخی از خبرها آمده هودفر تابعیت ایرلندی دارد. به گفته افضلی، این مساله صحت ندارد بلکه هودفر ایرانی- کانادایی است. می گوید به خاطر قطع بودن روابط دیپلماتیک ایران و کانادا، ایرلند حافظ منافع کانادا است. به همین دلیل، خانواده‌ وی از دولت‌های کانادا و ایرلند خواسته‌اند که برای آزادی این استاد دانشگاه تلاش کنند. سخن‌گوی وزارت خارجه کانادا نیز در مقابل گفته است رسیدگی به وضعیت هودفر «اولویت»‌ آن‌ها است.

روابط دیپلماتیک ایران و کانادا از اواخر تابستان ۱۳۹۱ قطع شده و اوایل ماه می سال جاری اولین دور مذاکرات نمایندگان دو کشور در چارچوب روابط دوجانبه در نیویورک برگزار شد. بازداشت یک شهروند کانادایی تبار می تواند گره تازه ای در مسیر عادی سازی روابط ایران و کانادا باشد

ساکت ماندن ما و دست روی دست گذاشتنمان به منزله همراهی کردن با آن جلادان است .
عزیزانم بپا خیزیم
من اگر بنشینم .تو اگر بنشینی .چه کسی برخیزد ؟
من اگر برخیزم .تو اگر برخیزی .همه برمیخیزند.
یونی 2016



ماهنامه رهایی زن سری سوم شماره چهل و هفتم








هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر